Pieczony schab marynowany w czerwonym winie

    Pieczony schab marynowany w czerwonym winie

    Zapisz do ulubionych
    10godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten schab jest marynowany w czerwonym winie z czosnkiem, rozmarynem, koperkiem i oregano. Jest też bardzo czosnkowy dzięki całym ząbkom czosnku powciskanym w mięso.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kg schabu bez kości
    • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
    • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
    • 235 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 10 ząbków czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 10godz.15min. 

    1. W małej misce wymieszać rozgnieciony czosnek z rozmarynem, oregano, koperkiem i winem. Mięso włożyć do szklanego naczynia lub foliowego worka, wlać marynatę i dobrze niej obtoczyć mięso. Przykryć lub zamknąć worek i wstawić na noc do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
    3. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Za pomocą ostrego noża zrobić w nim 8-10 dziur głębokich na ok. 2,5 cm. Włożyć w te dziurki całe, obrane ząbki czosnku. Polać marynatą i przykryć pokrywką.
    4. Piec przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis