Całuski kokosowe

    Całuski kokosowe

    9polubień
    35min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ciasteczka te udają się także bez opłatków. Masę trzeba wówczas wyłożyć na papier do pieczenia, a upieczone makaroniki ostrożnie zdjąć z papieru.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blachy (50 sztuk)

    • 50 opłatków do pieczenia (po 4 cm ø)
    • 3 białka
    • szczypta soli
    • 75 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
    • 75 g cukru pudru
    • 200–225 g wiórków kokosowych
    • 100 g ciemnej polewy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i rozłożyć na nim opłatki.
    2. Ubić białka wraz z solą na sztywną pianę. Dodać cukier oraz sok cytrynowy i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    3. Cukier puder zmieszać z wiórkami kokosowymi i ostrożnie, małymi porcjami dodać do piany. Dodać ogółem tyle wiórków kokosowych, by powstała masa już nie miała konsystencji gęstego płynu, a jeszcze nie była tak sucha, żeby rozpadać się w kawałki. Łyżeczką nałożyć na każdy opłatek tyle masy, by równo rozdzieliła się na 50 opłatków.
    4. Wkładać blachy pojedynczo i bardziej suszyć niż piec całuski w nagrzanym piekarniku przez 12–15 minut. Po wyjęciu powinny w środku pozostać nieco mokre, natomiast z zewnątrz po wystudzeniu powinny być już twarde.
    5. Wyjąć całuski kokosowe z piekarnika, ostrożnie przełożyć je na drucianą podstawkę i tam całkowicie ostudzić.
    6. Roztopić polewę w metalowej misce, zanurzonej w większym naczyniu z ciepłą wodą. Roztopioną wlać do torebki z grubej folii (jak do zamrażania). Jeden z dolnych rogów torebki obciąć. W ten sposób powstanie bardzo mały otwór, przez który będziemy cienką strużką polewać ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Całuski pina colada

    Całuski kokosowe o smaku pina colada można zrobić, zastępując sok cytrynowy sokiem z limonki i dodając do masy bezowej, oprócz wiórków kokosowych, jeszcze 50 g drobno posiekanego suszonego ananasa.

    Czarno-białe całuski

    Połowę masy bezowej zabarwić na ciemno 1 łyżką kakao w proszku. Gotowe ciemne makaroniki ozdobić białą czekoladą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magpie
    autor:
    0

    Dodałam trochę amaretto do smaku i wyszły bardzo smaczne. Jedynie używając papierowych foremek kokoski przykleiły się do nich, tak więc następnym razem użyje papieru do pieczenia i wyłożę nim blachę. - 18 lut 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis