Schab pieczony z czosnkiem i rozmarynem

    Schab pieczony z czosnkiem i rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na pieczony schab. Naciera się go czosnkiem i rozmarynem (można użyć świeżego lub suszonego) i podaje z sosem na białym winie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 kg schabu bez kości
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. Rozgnieść czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, aby powstała pasta (można to zrobić w moździerzu).
    3. Ponakłuwać mięso w kilku miejscach ostrym nożem i do powstałym otworów poupychać trochę pasty. Resztę pasty wetrzeć w mięso razem z oliwą z oliwek.
    4. Piec przez 2 godziny w rozgrzanym piekarniku, od czasu do czasu odwracając mięso i polewając sokami z brytfanki. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i ułożyć na dużym talerzu.
    5. W rondelku podgrzać wino i wlać do brytfanny, zeskrobując przypalone resztki z dna. Podawać ten sos wraz z pieczenią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis