Mini tarty z bekonem

    Mini tarty z bekonem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mini tarty idealne na imprezę, z gotowego ciasta francuskiego. Łatwo można je odgrzać - wystarczy luźno owinąć folią aluminiową i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 plastrów bekonu lub chudego boczku
    • 200 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 2 łyżki mleka
    • 2 jajka
    • 50 g startego sera gruyere (lub innego sera o wyraźnym smaku)
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz 5). Lekko wysmarować tłuszczem 10 foremek do muffinów.
    2. Podsmażyć bekon na suchej patelni na średnim ogniu, aż się równo przyrumieni. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i posiekać.
    3. Do miski włożyć serek śmietankowy (wcześniej wyjęty z lodówki aby był miękki), dodać mleko i jajka, zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać starty ser i szczypiorek i odstawić.
    4. Z ciasta francuskiego wykroić 10 kółek. Wyłożyć nimi dno i brzegi foremek na muffiny (brzegi muszą mieć ok. najmniej 6 mm). Na spody wyłożyć połowę posiekanego bekonu a na bekon po 2 łyżki masy serowej.
    5. Piec przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nadzienie się zetnie a brzegi będą rumiane. Posypać pozostałym bekonem i lekko wcisnąć go w nadzienie. Wyjąć tarty z foremek. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis