Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami

    Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu i resztek warzyw w pysznym daniu inspirowanym kuchnią azjatycką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 375 g nieugotowanego białego ryżu
    • 1 łyżka masła
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
    • sól do smaku
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 75 g pieczarek, posiekanych w plasterki
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1 łyżek sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstawić aby ostygł. Można użyć wcześniej ugotowanego ryżu prosto z lodówki.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło. Dodać kurczaka i smażyć na rumiano, doprawić solą i pieprzem. Gdy się usmaży, zdjąć z patelni i odstawić.
    3. Do patelni po smażeniu kurczaka dodać ugotowany ryż i smażyć aż się przyrumieni.
    4. W osobnej patelni lekko podsmażyć roztrzepane jajka i dodać do ryżu.
    5. Dodać kurczaka, pieczarki, dymkę i sos sojowy. Wymieszać i podawać.

    Sos sojowy

    Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, upewnij się, że sos sojowy, którego używasz jest bezglutenowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis