Wafle razowe

    Wafle razowe

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne wafle, a najlepsze z bitą śmietaną i truskawkami :)

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g masła
    • 50 g cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 4 jajka
    • skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
    • 250 g razowej mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • niespełna 1/4 l maślanki
    • olej do smarowania gofrownicy
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać cukier waniliowy i sól.
    2. Kolejno wmieszać do masy jajka.
    3. Otrzeć skórkę z cytryny.
    4. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na zmianę z maślanką dodawać do jajecznej masy.
    5. Gofrownicę rozgrzać do stopnia 4,5. Wysmarować lekko olejem i przestawić grzanie na stopień 3,5.
    6. Nalewać ciasto do gofrownicy - po 2 łyżki wazowe na 1 wafel - i każdorazowo piec ok. 4 minuty na złotobrązowy kolor.

    rada

    Na koniec jeszcze gorące wafle można oprószyć cukrem pudrem lub podawać odłożone bitą śmietaną i owocami :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis