Sałatka z orkiszem i jarmużem

    Sałatka z orkiszem i jarmużem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pożywna, zdrowa sałatka z bogatym w białko orkiszem. Jarmuż można zastąpić inną zieleniną, a czerwoną kapustę - inną kapustą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 525 g nieugotowanego orkiszu
    • 2l wody
    • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
    • 2 marchewki, drobno posiekane
    • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
    • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml octu balsamicznego
    • skórka i sok z 2 cytryn
    • 225 g jarmużu, podartego na małe kawałki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ugotować jarmuż w 2 litrach wody pod przykryciem ok. 40-60 minut, aż będzie miękki.
    2. W dużej misce wymieszać czerwoną paprykę z marchewką, kapustą, cebulą, cieciorką, oliwą, octem i sokiem z 1 cytryny. Dodać orkisz.
    3. W osobnej misce wymieszać jarmuż z pozostałym sokiem z cytryny i solą. Masować delikatnie w dłoniach przez kilka minut, aby liście zmiękły, a następnie dodać jarmuż do miski z orkiszem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Gotowanie orkiszu w szybkowarze

    Do szybkowaru wsypać orkisz i wlać 2 litry wody. Przykryć i zamknąć szybkowar. Postawić na dużym ogniu, aż powstanie para i zacznie po mału wylatywać. Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i poczekać aż para ucieknie. Zdjąć pokrywkę i odcedzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis