Surówka z kapusty i jarmużu

    Surówka z kapusty i jarmużu

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, chrupiąca sałatka z białej i czerwonej kapusty z jarmużem. Ważne jest, aby wmasować w warzywa dressing - dzięki temu zmiękną.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 pęczek jarmużu, posiekany
    • 1/2 główki białej kapusty, posiekanej
    • 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekanej
    • 2 marchewki, starte na tarce
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 160 ml oliwy z oliwek
    • 80 ml octu balsamicznego
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1 łyżeczka syropu klonowego
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z jarmużem, marchewką i cebulą.
    2. W osobnej miseczce dobrze wymieszać oliwę z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, solą i pieprzem. Polać dressingiem warzywa i mieszać (najlepiej rękoma), dobrze wcierając i wgniatając dressing w warzywa. Chłodzić przez 2 godziny przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis