Panna cotta pomarańczowa z likierem blue curacao

    sylwiatkocz1990

    Panna cotta pomarańczowa z likierem blue curacao

    Panna cotta pomarańczowa z likierem blue curacao

    (0)
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wariacji na temat włoskiej panna cotty ciąg dalszy, tym razem deser w bardziej wyszukanej wersji. Przepis różni się przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę. Do przygotowania użyłam likieru Blue Curaco, zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał także drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż, żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie musicie sami zrobić ten deser.

    sylwiatkocz1990 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 ml mleka 3,2%
    • 300 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki likieru pomarańczowego Blue Curacao
    • 40 g cukru kryształu
    • sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    • sok z ćwiartki cytryny
    • 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny
    • niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek
    • łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
    • cukier puder do oprószenia lub wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mleko, śmietankę, likier i cukier podgrzewamy (nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu.
    2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83°C, więc jeśli nie macie wyczucia, sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy.
    3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej, bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie.
    4. Całość studzimy. Na dnie naczynia (wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej (u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    vaniliowoczekolodowa

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis