Panna cotta pomarańczowa z likierem blue curacao

    Wariacji na temat włoskiej panna cotty ciąg dalszy, tym razem deser w bardziej wyszukanej wersji. Przepis różni się przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę. Do przygotowania użyłam likieru Blue Curaco, zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał także drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż, żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie musicie sami zrobić ten deser.

    sylwiatkocz1990

    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 ml mleka 3,2%
    • 300 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki likieru pomarańczowego Blue Curacao
    • 40 g cukru kryształu
    • sok z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    • sok z ćwiartki cytryny
    • 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny
    • niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek
    • łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
    • cukier puder do oprószenia lub wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mleko, śmietankę, likier i cukier podgrzewamy (nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu.
    2. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny do podgrzanego mleka i śmietanki, pamiętając aby masa się nie gotowała. Optymalna temperatura masy to ok. 80-83°C, więc jeśli nie macie wyczucia, sprawdzi się tutaj termometr cukierniczy.
    3. Żelatynę moczymy (do napęcznienia) w ciepłej wodzie, UWAGA: nie wrzącej, bo straci swoje właściwości żelujące i deser nie osiągnie pożądanej konsystencji. Dodajemy żelatynę do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy bardzo dokładnie.
    4. Całość studzimy. Na dnie naczynia (wcześniej wysmarowanego tłuszczem) wykładamy łyżkę skórki cytrynowej (u mnie domowej roboty razem z powstałym karmelem). Następnie wylewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    vaniliowoczekolodowa

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)