Zupa z pieczonego topinambura i pieczarek

    Zupa z pieczonego topinambura i pieczarek

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna zupa z pieczonych warzyw i grzybów - ziemniaków i topinambura, czosnku i pieczarek, całkowicie wegańska. Można ją też zrobić na bulionie drobiowym, z masłem i śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg bulw topinambura, umytych, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę
    • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
    • 6 dużych ząbków czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki margaryny
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 500 ml wody
    • 1,5 l bulionu warzywnego
    • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
    • 125 ml mleka sojowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
    2. W misce wymieszać topinambur z ziemniakami, czosnkiem i 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. W osobnym naczyniu żaroodpornym wymieszać pieczarki z oliwą.
    4. Włożyć ziemniaki z topinamburem do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie do piekarnika włożyć też grzyby i piec jeszcze ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone. Wyjąć oba naczynia z piekarnika i odstawić.
    5. W dużym garnku ustawionym na średnim ogniu stopić margarynę i smażyć cebulę ok. 7-10 minut, aż będzie miękka.
    6. Dodać upieczone ziemniaki z topinamburem, pieczarki, 1 łyżeczkę soli morskiej i wodę. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    7. Dodać bulion warzywny i szałwię. Przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut.
    8. Przestudzić nieco zupę, a następnie zmiksować. Dodać mleko sojowe, wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis