Pieczony stek z kalafiora

    Pieczony stek z kalafiora

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawa propozycja podania popularnego kalafiora. Tu jako "stek" pieczony w piekarniku. Bardzo proste i smakowite danie, nie tylko dla wegetarian.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7). Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
    2. Umyty i osuszony kalafior ułożyć na desce do krojenia łodygą do góry i pokroić pionowo w grube plastry. Części, które będą odpadać można zużyć do innych potraw. Plastry powinny być takiej samej grubości.
    3. Ułożyć plastry kalafiora na przygotowanej blaszce, skropić oliwą i oprószyć czosnkiem, solą i pieprzem.
    4. Piec przez 20 minut, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec ok. 15 minut, aż będą miękkie w środku i przyrumienione na brzegach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis