Pieczony topinambur z tymiankiem

    Pieczony topinambur z tymiankiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosty przepis na topinambur - upieczony w oliwie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g topinamburu
    • 180 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki suszonego tymianku
    • 1 łyżka zgniecionego czosnku
    • sól morska do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. Bulwy topinambura umyć i oskrobać, wyciąć ostrzem noża oczka. Pokroić na 3-cm kawałki.
    3. W dużej misce wymieszać oliwę z tymiankiem, czosnkiem i solą. Dodać topinambur i wymieszać aby się równomiernie pokrył przyprawami.
    4. Ułożyć kawałki topinambura w jednej warstwie na blaszce do pieczenia.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, aż będzie miękki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis