Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto idealne na jesienne długie i zimne wieczory. Lekko ostre, słodkie i przełamane kwaskowym serkiem. Świetnie pasuje do herbaty.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 180-200 g cukru + 2 łyżki
    • 3 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • 200 ml oleju
    • półtorej łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • mała szczypta pieprzu cayenne
    • 75 g orzechów włoskich
    • 300 g startej marchewki
    • 300 g mąki
    • 200 g kremowego serka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do miski wsypać cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i miksować. Kiedy masa zwiększy swoją objętość i będzie jasna dodać oleju i miksować około 5 minut.
    2. Następnie dodać wszystkie przyprawy, orzechy, marchewkę i na końcu mąkę. Całość dobrze i delikatnie rozmieszać szpatułką.
    3. Ciasto wylać do formy, ja używam keksówki lub okrągłej 22 cm. Ciasto piec około godzinę w temperaturze 150 stopni C.
    4. Serek dokładnie zmiksować z cukrem (2 łyżki) i rozsmarować na wystudzonym cieście. Można również ciasto przeciąć na pół i przełożyć częścią serka.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Black Plate

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis