Wegański majonez

    Wegański majonez

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatny w smaku majonez bez jajek - doskonały dla osób na diecie wegańskiej. Sok z cytryny, ocet i sól dodawaj na końcu, stale sprawdzając smak.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała miseczka

    • 120 g orzechów nerkowca moczonych przez 2 godz. w wodzie
    • 80 g surowego kalafiora
    • 125 ml wody
    • 65 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki soku z cytryny (lub więcej - do smaku)
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka syropu z agawy
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • szczypta soli (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Odcedzone orzechy i kalafiora zmiksować porządnie w blenderze wraz z 125 ml wody.
    2. Stopniowo dodawać oliwę, wlewając ją cienką strużką i miksując, aż masa będzie gęsta i kremowa.
    3. Dodać resztę składników, zmiksować i sprawdzić smak.
    4. Doprawić solą, musztardą lub sokiem z cytryny do własnego upodobania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis