Czipsy w czekoladzie

    Czipsy w czekoladzie

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przekąska na imprezę dla wszystkich, którzy lubią połączenie wytrawnego ze słodkim. Najlepiej użyć zwykłych czipsów ziemniaczanych, grubo krojonych i mleczną czekoladę.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 450 g mlecznej czekolady, posiekanej
    • 600 g grubo krojonych czipsów ziemniaczanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ok. 3/4 czekolady włożyć do szklanej lub metalowej miski i postawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszać i podgrzewać, aż czekolada się stopi.
    2. Podgrzewać dalej, aż czekolada osiągnie 43°C (użyj termometru cukierniczego lub termometru do mięsa).
    3. Gdy czekolada osiągnie taką temperaturę, natychmiast zdjąć ją z ognia i dodać pozostałą posiekaną czekoladę. Mieszać, aż masa będzie mieć 32°C.
    4. Używając szczypców kuchennych, zamaczać czipsy (po jednym na raz) do połowy w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Odstawić aby czekolada zastygła.

    Tips

    You can use any type of chocolate - white, dark, milk - for this recipe. Just be sure to use high quality chocolate for best results.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis