Hamburgery z serem pleśniowym

    Hamburgery z serem pleśniowym

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na następnej imprezie podaj te klasyczne hamburgery wzbogacone dodatkiem sera pleśniowego. Hit gwarantowany!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki sera pleśniowego roquefort lub stilton
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Mięso wymieszać z cebulą, tymiankiem, musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Masę podzielić na 8 porcji. Uformować z każdej kulkę i rozpłaszczyć ją lekko. Nałożyć na 4 krążki po łyżce sera. Przykryć pozostałymi krążkami i przycisnąć, by zamknąć ser w środku. Posmarować odrobiną oliwy i smażyć na gorącej patelni lub piec w gorącym opiekaczu przez 10–12 minut, odwracając raz na drugą stronę, aż się przyrumienią.

    …spróbuj

    Aby przyrządzić inne pyszne burgery, należy uformować 4 krążki z masy mięsnej, bez sera pleśniowego. Smażyć lub piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis