Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem - rozgrzeje w mig

    Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem - rozgrzeje w mig

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz ciepłej, złotej jesieni, którą wszyscy tak kochamy. Wciąż potrzebujemy dań o właściwościach rozgrzewających. Idealnie rolę tę spełni jesienna zupa jarzynowa z chrupiącą kromką chleba.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule
    • 1 por (biała część)
    • 2 korzenie pietruszki
    • ½ średniego selera
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1,5 łyżki masła
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • sól, pieprz
    • ½ łyżeczki imbiru
    • 6 kromek chleba bawarskiego
    • sos balsamiczny (do dekoracji)
    • pietruszka (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Warzywa kroimy w kostkę.
    2. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.
    3. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut.
    4. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
    5. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
    6. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis