Marynowane jajka z buraczkami

    Marynowane jajka z buraczkami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fajny, prosty sposób na marynowane jajka i buraczki. Można podwoić przepis jeśli na przykład szykuje nam się większa impreza :) Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 jajek
    • 1,5 szklanki ugotowanych buraków pokrojonych w plasterki
    • 0,5 szklanki wody z gotowania buraków
    • 0,5 szklanki (120 ml) octu 5% (lub 4 łyżki zwykłego octu 9-10%)
    • 0,5 szklanki (100 g) cukru
    • 0,5 szklanki (120 ml) wody
    • 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelnie pokrywką i zdjąć z ognia. Odstawić na 10-12 minut, a następnie wyjąć jajka i przełożyć do wody z lodem na 15 minut.
    2. Wyjąć jajka z wody, obrać i włożyć do dużego słoja.
    3. Do garnka włożyć buraki, dodać wodę z gotowania buraków, ocet, cukier, wodę i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż cukier się rozpuści.
    4. Wlać zawartość garnka do jajek w słoiku, zakręcić słój i wstawić na 4 godziny (lub na całą noc) do lodówki.

    Rada:

    Im jajka dłużej leżą w marynacie, tym głębiej wchodzi w nie kolor buraczkowy.

    Zobacz jak to zrobić!

    Marynowane jajka z buraczkami
    Marynowane jajka z buraczkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis