Papryka niespodzianka

    Papryka niespodzianka

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Papryka niespodzianka-papryka faszerowana. To zdrowe, lekkie i bardzo smaczne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 papryk (różne kolory)
    • 1 cebula
    • 1 pakowanie sera feta
    • ok. 400 g mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • Składniki na sos
    • śmietana 12%
    • majonez
    • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
    • magi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Umyj dokładnie papryki i cebulę.
    2. Z papryk odkrój "daszki" (górę z papryki), wyjmij środek.
    3. 1 paprykę i pół cebuli posiekaj w kostkę.
    4. Pokrój ser feta w kostkę.
    5. Mięso wymieszaj z jajkiem, papryką, serem feta i cebulą dodaj sól i pieprz.
    6. Usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju.
    7. Faszeruj papryki mięsem a "daszkiem" zakryj.
    8. Piecz paprykę w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach C dopóki papryka nie zrobi się miękka (ok.40 minut).
    9. Zrób sos z majonezu takiej samej ilości śmietany kilku kropelek magi i połowy płaskiej łyżeczki czosnku.
    10. Podawaj na ciepło z sosem.

    Rada:

    Uwaga!!! z papryki wypłynie sos i naturalny bulion więc podajemy na głębszym talerzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis