Wegańskie babeczki

    Wegańskie babeczki

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste babeczki z mlekiem migdałowym i olejem kokosowym - doskonałe dla wegan. Można użyć różnych rodzajów mleka roślinnego, lub innego oleju roślinnego. Przepis jest świetny na babeczki, ale jako ciasto w dużej blaszce niestety nie wyrośnie.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
    • 355 ml mleka migdałowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 2 łyżeczki (9 g) proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki (2 g) sody oczyszczonej
    • 0,5 łyżeczki (3 g) soli
    • 0,5 szklanki (120 ml) oleju kokosowego, podgrzanego tak, aby się stopił
    • 1 i 1/4 łyżeczki (6 ml) ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C (gaz: 4). Dwie foremki do babeczek wyłożyć 18 papilotkami.
    2. Do kubka z miarką wlać 1 łyżkę octu jabłkowego i dodać tyle mleka migdałowego aby razem było 350 ml. Odstawić na ok. 5 minut, aż się zetnie.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, sodą i solą.
    4. W osobnej misce wymieszać zsiadłe mleko migdałowe ze stopionym olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym.
    5. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko tyle, aby zamokły. Nie mieszać za dużo! Nałożyć do foremek.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż babeczki będą sprężyste - ok. 15-20 minut. Wyjąć i studzić w blaszce na metalowej kratce, a gdy całkiem ostygną, przełożyć na talerz i dekorować według uznania.

    Wegański krem do dekoracji

    Jeśli szukasz pomysłu na wegański krem do dekoracji tych babeczek, to wypróbuj ten przepis na Wegański krem do ciast ze śmietanki kokosowej

    Zobacz jak to zrobić!

    Wegańskie babeczki
    Wegańskie babeczki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis