Kapuśniak wegetariański

    Kapuśniak wegetariański

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kapuśniak to moja ulubiona zupa na jesień, rozgrzewająca, dodająca energii i pełna witaminy C oraz probiotyków. W wersji wegetariańskiej (właściwie nawet wegańskiej) i bez mącznej zasmażki jest delikatna w smaku i zdecydowanie lżej strawna.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • oliwa z oliwek
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 0,5 kg kiszonej kapusty
    • kilka ziemniaków
    • kminek (opcjonalnie)
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę i półplasterki.
    2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i przyprawy (oprócz soli, pieprzu i kminku) i podsmażać chwilę, aż zaczną uwalniać aromaty.
    3. Zalać warzywa wrzącą wodą (ok. 3 l) i gotować aż nieco zmiękną (ok. 15 minut).
    4. Do warzyw w garnku dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, odcedzoną z ewentualnej wody. Wodę z kapusty można odłożyć i dolać pod koniec jeśli zupa nie będzie wystarczająco kwaśna. Dodać i kminek (opcjonalnie) i gotować aż kapusta będzie miękka (ok. 30-40 minut).
    5. W osobnym garnku ugotować do miękkości ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę).
    6. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać wody z kapusty jeśli zupa jest za mało kwaśna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis