Serek z migdałów

    Serek z migdałów

    1polubienie
    12godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zrobiłam mleko migdałowe i zastanawiałam się, jak wykorzystać pulpę migdałową. Okazuje się, że z łatwością można z niej zrobić wegański serek!

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Pulpa migdałowa
    • 1 szklanka (140 g) blanszowanych migdałów
    • 1 łyżka (15 ml) syropu z agawy
    • 1 szczypta soli morskiej
    • (lub zamiast tych 3 powyższych już gotowa pulpa po mleku migdałowym)
    • Dodatkowo
    • 1 mały jogurt sojowy (125 g)
    • 1 szczypta soli
    • sok z cytryny (do smaku)
    • syrop z agawy (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 12godz.20min. 

      Przygotowujemy mleko migdałowe i pulpę:

    1. Włożyć migdały do miski i zalać wodą tak, aby je przykryła. Odstawić na 12 godzin, a następnie porządnie odcedzić.
    2. Odcedzone migdały włożyć do blendera, dodać 3 szklanki (710 ml) wody i miksować na małej prędkości przez 10 sekund. Wyłączyć blender na 5 sekund, po czym znowu miksować przez 60 sekund - tym razem na dużej prędkości.
    3. Przelać do miseczki przez woreczek do robienia mleka orzechowego, lub przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą. Pulpę odłożyć.
    4. Umyć blender i wlać do niego odcedzone mleko. Dodać syrop z agawy i sól. Zmiksować.Mleko należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej butelce.
    5. Przygotowujemy serek:

    6. Wymieszać pulpę migdałową z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, sól i ewentualnie nieco syropu z agawy.

    Migdały:

    Jeśli masz w domu jedynie nieobrane migdały, zamocz je we wrzątku na 5 minut. Potem odcedź i obierz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis