Waniliowe mleko migdałowe

    Waniliowe mleko migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    8godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i bezlaktozowe mleko wegańskie z migdałów, o smaku waniliowym, bo z dodatkiem laski wanilii. Spróbuj go dodać do kawy, zachwycisz się!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka (140 g) blanszowanych migdałów
    • 1 laska wanilii
    • 2 daktyle (bez pestek)
    • 1 szczypta soli morskiej
    • 4 szklanki (950 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 8godz.10min. 

    1. Włożyć migdały i laskę wanilii do miski i zalać wodą tak, aby je przykryła. Daktyle włożyć do osobnej miski i również zalać wodą, aby je przykryła. Odstawić obie miski na 8 godzin (lub na noc).
    2. Odcedzić migdały i wanilię. Wodę wylać, a migdały porządnie opłukać na sicie. Odcedzić również daktyle, ale wodę zachować.
    3. Do blendera wrzucić migdały, laskę wanilii, daktyle i sól. Wlać 3 szklanki wody. Miksować przez 1 minutę na dużej prędkości. Zrobić ok. 1 minuty przerwy, aby piana opadła, a następnie wlać pozostałą 1 szklankę wody (i ewentualnie nieco wody z moczenia daktyli - dla zwiększenia słodyczy) i miksować ok. 1 minutę, aż mleko będzie gładkie.
    4. Przelać do miski lub dzbanka przez woreczek do robienia mleka orzechowego, lub przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą. Podnieść woreczek (lub gazę) i wycisnąć nadmiar płynu.
    5. Mleko przechowywać w lodówce.

    Migdały:

    Jeśli masz w domu jedynie nieobrane migdały, zamocz je we wrzątku na 5 minut. Potem odcedź i obierz.

    Pozostała pulpa:

    Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pulpą migdałową pozostałą z mleka, wykorzystaj ją do tego przepisu: Serek z migdałów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis