Mleko migdałowe

    Mleko migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    12godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowe mleko migdałowe robi się bardzo łatwo, a jest ono świetną alternatywą dla mleka krowiego, gdyż jest w stu procentach wegańskie. Smaczne i zdrowe, można je dodawać do kawy, płatków i innych dań.

    Składniki
    ilość sztuk: 700 ml (około)

    • 1 szklanka (140 g) migdałów blanszowanych
    • 1 łyżka (15 ml) syropu z agawy
    • 1 szczypta soli morskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 12godz.15min. 

    1. Włożyć migdały do miski i zalać wodą tak, aby je przykryła. Odstawić na 12 godzin, a następnie porządnie odcedzić.
    2. Odcedzone migdały włożyć do blendera, dodać 3 szklanki (710 ml) wody i miksować na małej prędkości przez 10 sekund. Wyłączyć blender na 5 sekund, po czym znowu miksować przez 60 sekund - tym razem na dużej prędkości.
    3. Przelać do miseczki przez woreczek do robienia mleka orzechowego, lub przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą. Pulpę odłożyć i wykorzystać do innych celów.
    4. Umyć blender i wlać do niego odcedzone mleko. Dodać syrop z agawy i sól. Zmiksować.
    5. Mleko należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej butelce.

    Syrop z agawy:

    Syrop z agawy można zamienić na dowolną substancję słodzącą: syrop klonowy, czy miód.

    Pozostała pulpa:

    Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pulpą migdałową pozostałą z mleka, wykorzystaj ją do tego przepisu: Serek z migdałów

    Migdały:

    Jeśli masz w domu jedynie nieobrane migdały, zamocz je we wrzątku na 5 minut. Potem odcedź i obierz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis