Złote mleko, czyli mleko z kurkumą

    Złote mleko, czyli mleko z kurkumą

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ciepły napój, który według medycyny ajurwedyjskiej pozwala zwalczać infekcje (także gardła) i stany zapalne. Tutaj w wersji wegańskiej, z mlekiem migdałowym.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 kawałek (ok. 4 cm) świeżego korzenia kurkumy, obranego i startego na drobnych oczkach
    • 1 mały kawałek (ok. 1,5 cm) świeżego imbiru, obranego i startego na drobnych oczkach
    • 1 łyżka (15 ml) miodu (w wersji wegańskiej - syropu z agawy)
    • 1 szklanka (235 ml) niesłodzonego mleka migdałowego
    • 1 szczypta mielonej kurkumy (opcjonalnie)
    • 1 szczypta mielonego cynamonu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W miseczce wymieszać startą kurkumę z imbirem i miodem (lub syropem z agawy) i zgniatać tyłem łyżki aby wycisnąć jak najwięcej soków.
    2. W rondelku podgrzać mleko migdałowe na niedużym ogniu. Gdy wzdłuż brzegów garnka zaczną pojawiać się małe bąbelki - zmniejszyć ogień. Dodać ok. 2 łyżki ciepłego mleka do pasty z kurkumą i wymieszać, aby zmiękła.
    3. Dodać pastę do mleka w rondelku, podgrzać i mieszać. Zmiksować ręcznym blenderem, aby mleko było gładkie.
    4. Wlać do kubka i posypać mieloną kurkumą i cynamonem.

    Uwaga:

    Kobiety ciężarne, małe dzieci i osoby chore na cukrzycę przed spożyciem kurkumy powinny skonsultować się ze swoim lekarzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis