Japoński sernik

    Japoński sernik

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Delikatny, puszysty sernik bez mąki, na spodzie z ciasteczek, który jest delikatny jak suflet i bardzo prosty w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • Spód
    • 150 g pokruszonych ciasteczek typu digestives
    • 60 g masła, stopionego
    • Sernik
    • 115 g białej czekolady
    • 3 jajka
    • 115 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4). Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Ciasteczka włożyć do czystego woreczka i pokruszyć dokładnie za pomocą wałka kuchennego. Masło stopić w mikrofalówce (30 sekund). Dokładnie wymieszać pokruszone ciastka z masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy i uklepać.
    3. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) stopić czekoladę i lekko przestudzić. Następnie wymieszać z nią serek śmietankowy i żółtka.
    4. Białka ubić w czystej misce na sztywno. Dodać do nich ostudzoną masę z białą czekoladą.
    5. Wlać masę serową na spód z ciasteczek i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C (gaz 2) i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale zostawić sernik w środku na kolejne 15 minut.
    6. Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na chłodno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis