Japoński sernik trzyskładnikowy

    Japoński sernik trzyskładnikowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Japoński sernik, który jest lekki jak suflet. Zawiera jajka, serek śmietankowy i białą czekoladę i jest naprawdę prosty w wykonaniu! Pysznie smakuje polany zmiksowanymi jagodami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 3 jajka
    • 115 g białej czekolady
    • 115 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4). Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) stopić czekoladę i lekko przestudzić. Następnie wymieszać z nią serek śmietankowy i żółtka.
    3. Białka ubić w czystej misce na sztywno. Dodać do nich ostudzoną masę z białą czekoladą.
    4. Wlać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C (gaz 2) i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale zostawić sernik w środku na kolejne 15 minut.
    5. Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na chłodno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis