Guacamole na Halloween

    Guacamole na Halloween

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Standardowy przepis na smakowite guacamole, ale podane w bardzo spektakularny sposób - z czaszką z awokado! Idealna przekąska na imprezę halloweenową :)

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 ząbki czosnku
    • 2 dojrzałe awokado
    • sok z 1 cytryny
    • kumin do smaku
    • 1 mały pomidor
    • sól
    • czipsy tortilla do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Czosnek obrać i posiekać. Jedno awokado przekroić na pół, odłożyć na bok połówkę z pestką. Drugą połówkę wydrążyć, a miąższ włożyć do blendera wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny. Miksować (najlepiej pulsacyjnie) aż będzie gładkie.
    2. Dodać miąższ drugiego awokado oraz kumin, zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
    3. Pomidora obrać i pokroić w małą kosteczkę. Nasiona wraz z miękkim miąższem wyrzucić. Posiekany miąższ dodać do guacamole. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby także kuminem i sokiem z cytryny.
    4. W łupinie i miąższy odłożonej połówki awokado wydrążyć oczy i usta - jak w czaszce. Najlepiej drążyć głęboko, aby widoczna była pestka.
    5. Podawać z miseczce, z dekoracją z czipsów tortilla i czaszki z awokado.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis