Clafoutis Ani Starmach

    Clafoutis Ani Starmach

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g owoców - czereśnie, jabłka, borówki, śliwki
    • 100 g cukru
    • 3 jaja
    • 125 g mąki
    • 300 ml mleka
    • szczypta soli
    • masło do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.
    2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.
    3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
    4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.
    5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
    6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    AniaStarmach.pl

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    ja to szybkie ciasto uwielbiam! odkryłam je na profilu ani i od wtedy robię je zawsze, kieyd maam malu czas. ostatnio zrobiłam ze śliwkami, bo jest na nie sezon - równie pyszne i proste. zachwyca za każdym razem! - 12 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis