Burgery wołowe z sałatką z buraków

    Burgery wołowe z sałatką z buraków

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te domowe burgery są chude, zdrowe i apetyczne. Podaje się je z opiekaną cebulą, rukwią wodną i pyszną sałatką z buraków w małych bułeczkach focaccia lub innych bułkach białych albo razowych. Kiedy podamy je wraz z chrupkimi, pieczonymi ziemniakami oraz listkami sałaty będzie to naprawdę wspaniały posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kromki wiejskiego chleba
    • 4 łyżki białego wytrawnego wina
    • 450 g chudej wołowiny (rumsztyku lub karkówki), okrojonej z tłuszczu i pokrojonej na małe kawałki
    • 5 szalotek, drobno posiekanych
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 średnie cebule, pokrojone w grube plastry
    • 4 małe czosnkowo-ziołowe bułeczki focaccia
    • 50 g rukwi wodnej
    • sól i pieprz
    • Sałatka z buraków
    • 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę
    • 12 posiekanych listków świeżej bazylii
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • ½ łyżeczki octu balsamicznego lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Połamać chleb na małe kawałki i włożyć do miski. Zalać winem i odstawić.
    2. Zemleć mięso w maszynce lub malakserze (jeśli wybraliśmy malakser, musimy uważać, by nie zemleć zbyt drobno). Dodać chleb i miksować jeszcze 30 sekund, a następnie przełożyć do miski. Dodać szalotki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować cztery burgery i wstawić do lodówki.
    3. Przygotować sałatkę z buraków. Włożyć do miski pokrojone w kostkę buraki i listki bazylii, skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
    4. Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub patelnię teflonową na średnim ogniu. Posmarować odrobiną oliwy, wrzucić plastry cebuli i smażyć 6–8 minut, aż zmięknie i przypiecze się lekko z obu stron. Wyjąć z patelni i trzymać w cieple.
    5. Posmarować patelnię raz jeszcze odrobiną oliwy. Przekroić bułeczki na połówki, włożyć skórką do góry na patelnię i lekko podsmażyć. Przełożyć na talerz. Znów posmarować patelnię odrobiną oliwy. Wrzucić burgery i smażyć na niezbyt dużym ogniu 3–4 minuty. Ostrożnie przewrócić kotlety łopatką na drugą stronę. Smażyć jeszcze 3–4 minuty. Włożyć cebulę z powrotem na patelnię i podgrzewać kilka minut.
    6. Ułożyć bułki przecięciem do góry na osobnych talerzach. Położyć burgery na spodach i nieco cebuli, trochę sałatki z buraków, a następnie przykryć wierzchami. Podawać natychmiast.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Chrupkie pieczone ziemniaki, to zdrowszy odpowiednik frytek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Podgrzać w nim blachę. Pokroić 4 wyszorowane ziemniaki do pieczenia (wraz ze skórką) na duże cząstki. Włożyć je do foliowej torebki, wlać 1–2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, dodać 1–2 łyżeczki suszonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Potrząsnąć torebką, by ziemniaki pokryły się oliwą i przyprawami. Wyłożyć je na blachę i piec 45–50 minut, przewracając raz lub dwa razy na drugą stronę, aż zrobią się chrupkie i będą dobrze przypieczone ze wszystkich stron. Podawać natychmiast.

    Zalety

    • Kupowane w sklepach burgery zawierają około 21% tłuszczu, natomiast te, domowe, zaledwie 11%, przy czym są to głównie zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca. * • W tej potrawie jest mnóstwo cebuli, szalotki i czosnku. Wszystkie należą do rodzaju czosnku z rodziny liliowatych i zawierają fitosubstancję zwaną allicyną, która obniża stężenie cholesterolu we krwi i wzmacnia odporność organizmu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacyna, cynk * ✓✓ B2, kwas foliowy * ✓ A

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis