Zupa krem z dyni na mleku

    Zupa krem z dyni na mleku

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis na bardzo delikatną zupę z dyni na bazie z mleka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg dyni
    • 400 ml wody
    • 400 ml mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie groszku ptysiowego (np. firmy Brześć)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Dynię przekrój na pół, miąższ odkrój od skóry, pestki usuń. Oczyszczony miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka, posól podlej niewielką ilością wody i duś na wolnym ogniu około 30 minut.
    2. Rozgotowaną dynię zmiksuj na gładką masę, dolej wodę i mleko, mieszaj, dopraw solą i pieprzem następnie gotuj przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało.
    3. Gotową zupę podaj z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    ekspansja-smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis