Kiszone buraczki

    Kiszone buraczki

    2polubienia
    14dni30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne i zdrowe kiszone buraki, gotowe w niecałe dwa tygodnie. Można je podać jako przystawkę do obiadu, lub zrobić z nich barszcz. Wytworzony kwaśny sok jest bardzo zdrowy - można go pić prosto ze słoika lub dodać do zupy.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży słój

    • 1 kg umytych buraków
    • 2-4 ząbki czosnku, obrane
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 1-2 liście laurowe
    • Zalewa
    • 3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +14dni odstawienie  ›  Gotowe w: 14dni30min. 

    1. Buraki obrać i usunąć twarde końcówki. Pokroić na mniejsze części.
    2. Włożyć buraki do wyparzonego dużego słoja (lub 2 mniejszych). Dodać czosnek, pieprz i liście laurowe.
    3. Wymieszać wodę z solą, aby sól się rozpuściła. Zalać buraczki tak, aby wszystkie były przykryte.
    4. Szczelnie zamknąć słój (przykrywka też musi być wyparzona). Odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, aż powstanie piana (czas oczekiwania zależy od temperatury otoczenia).
    5. Kiedy już powstanie piana, przestawić słój w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na kolejne kilka dni. Po tym czasie można buraki otworzyć, usunąć pianę i delektować się kiszonymi buraczkami i sokiem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kiszone buraczki
    Kiszone buraczki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis