Ciepła sałatka ziemniaczana z karczkiem dojrzewającym

    Ciepła sałatka ziemniaczana z karczkiem dojrzewającym

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rozgrzewająca i sycąca – sałatka ziemniaczana na ciepło z soczystym karczkiem dojrzewającym to przepis zainspirowany lokalną kuchnią regionu Pomorza Zachodniego. Choć te tereny kojarzone są przede wszystkim z potrawami z ryb, to właśnie ziemniaki i mięso były głównymi składnikami tradycyjnych dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małych ziemniaków
    • 300 g karczku dojrzewającego
    • 3 średnie cebule
    • 2 łyżki oleju
    • 50 ml octu jabłkowego
    • 300 ml bulionu mięsno warzywnego lub rosołu
    • pieprz grubo zmielony do smaku
    • 1 pęczek szczypioru
    • 3-4 pomidorki koktajlowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.
    2. Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać ziemniaki.
    3. Na wolnym ogniu - często mieszając poddusić całość. Gdy ziemniaki wchłoną prawie cały płyn sałatka będzie gotowa.
    4. Po wyłożeniu obficie posypać pokrojonym szczypiorem i udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis