Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

    Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z czego przyrządzić jesienną zupę, taką idealną na ponure popołudnia? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: z suszonych grzybów, świeżych borowików i kurek, rzecz jasna z dodatkiem gęstej śmietanki podkreślającej walory smakowe potrawy. Aromatyczna, rozgrzewająca i poprawiająca nastrój zupa – i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 50 g suszonych grzybów
    • 350 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
    • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
    • 2l wywaru kostno-jarzynowego
    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki oleju
    • 4 średnie ziemniaki
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
    • 330 g kwaśnej śmietany 18%
    • 1 płaska łyżka mąki pszennej
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
    2. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki.
    3. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę.
    4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
    5. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy na osobnej patelni.
    6. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
    7. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
    8. Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis