Kofta z miętowymi tzatzikami

    Kofta z miętowymi tzatzikami

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kofty - pycha!!!! Szaszłyki z mielonej wieprzowiny pieczone w piekarniku z pysznym jogurtowym, miętowym sosem tzatziki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Kofty
    • patyczki do szaszłyków
    • łyżeczka oliwy z oliwek
    • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (szynka lub łopatka)
    • 1 cebula, posiekana
    • pęk zielonej pietruszki, posiekany
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • szczypta imbiru
    • szczypta chili w proszku
    • kolendra
    • łyżeczka papryki słodkiej
    • sól
    • pieprz
    • pół kostki bulionowej
    • pół szklanki ciepłej wody
    • Miętowe tzatziki
    • 1 duży jogurt typu greckiego
    • 1 ogórek zielony
    • 2 ząbki czosnku
    • mięta świeża

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na początek przygotuj sobie patyczki, na które nabijesz kofty - namocz około 6 patyczków w wodzie na około 10 minut, następnie wytrzyj je papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą.
    2. Mięso włóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty czosnek, dopraw imbirem, chili, kolendrą, papryką, solą i pieprzem.
    3. Rozpuść pół kostki bulionowej w ciepłej wodzie - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Taką metodę stosuję nawet przy klasycznych kotletach mielonych - zamiast jajka dodaje bulion i kurcze….o niebo lepsze –spróbujcie!
    4. Wracam do dalszej części przepisu – dodaj rozpuszczony bulion do mięsa i wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie, uformuj kulki, nabij na patyczek i nadaj im podłużny kształt.
    5. Tak uformowane kofty włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz na papierze do pieczenia około 15 minut. Po 15 minutach obróć kofty i piecz jeszcze 10 minutek.
    6. Do jogurtu typu greckiego dodaj pokrojony w drobną kosteczkę ogórek (z ogórka usuń nasiona), przeciśnięty czosnek, posiekaną mięte, sól i pieprz (najlepiej grubo mielony) – wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godzinki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kolorowy garnek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis