Pora na mirunę z francuskiej

    Pora na mirunę z francuskiej

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ryby zawsze w modzie! Smażony filet z miruny w towarzystwie chrupiącego pora i boczku w sosie z musztardą francuską.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 płat fileta z miruny
    • cytryna
    • sól
    • pieprz
    • tymianek
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 plasterki boczku
    • 1 por
    • ocet winny
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • olej rzepakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Płat miruny podziel na równe kawałki, skrop cytryną, posól, dopraw pieprzem, tymiankiem i odstaw do lodówki na 15 -20 minut.
    2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści, dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek-podsmaż, następnie dodaj por (pokrojony w piórka), sól i pieprz.
    3. Gdy por będzie lekko chrupiący dodaj łyżkę octu winnego i 1 łyżkę musztardy francuskiej. Połącz dokładnie ze sobą wszystkie te składniki.
    4. Na drugą patelnie wlej sporą ilość oleju i poczekaj, aż będzie bardzo rozgrzany, wtedy dopiero połóż rybę, smaż kilka minut z każdej strony.

    Rada:

    Super dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaczki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kolorowy garnek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis