Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym

    Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W weekend na śniadanie zachciało nam się naleśników. Jednak ja nie lubię rutyny i postanowiłem coś zmienić. Ponieważ na działce rośnie kosztel z pysznymi jabłkami, postanowiłem je wykorzystać. I tak powstało to danie. Mam nadzieję, że wypróbujecie i ocenicie je.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto na naleśniki
    • 1 szklanka (250 ml) mąki
    • 1 jako
    • szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • olej do smażenia naleśników
    • Twarożek
    • 100-150 g twarożku
    • cukier
    • cynamon
    • 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
    • Dodatkowo
    • 2-3 jabłka
    • 1/2 szklanki soku z jabłek lub innego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

      Przygotowanie naleśników

    1. W naczyniu wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli i część mleka tak, żeby ciasto nie było za rzadkie (naleśniki mogą się przerywać), ani za gęste (będą za grube). Oczywiście to kwestia gustu i każdy lubi naleśniki zrobione po swojemu.
    2. Usmaż naleśniki na oleju.
    3. Twarożek

    4. Do naczynia przełóż twarożek, dodaj 2-3 łyżeczki cukru, cynamon do smaku i jogurt lub śmietanę. Wymieszaj i gotowe.
    5. Jabłka w karmelu

    6. Opłucz dobrze jabłka, pokrój wzdłuż na cząstki o szerokości około 1-1,5 cm. Odkrój łupiny z nasionami.
    7. Na patelnię nasyp 3-4 łyżki cukru i ustaw na ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj jabłka i dolej odrobinę soku owocowego. Cukier z sokiem powinny wrzeć wytwarzając pianę. W tym czasie przemieszaj owoce, tak żeby były obtoczone karmelem z każdej strony.
    8. Na naleśnik nałóż twarożek, karmelizowane owoce i gotowe. Życzę smacznego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis