Prosta zupa kurkowa

    (1)

    Kurki mają delikatny smak i piękny pomarańczowy kolor, dlatego uwielbiam tę zupę! Jest kremowa, pyszna, idealna na jesień.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 litr kurek - dobrze oczyszczonych i pokrojonych
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 500 ml wrzątku
    • 1 kostka rosołowa (drobiowa)
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego
    • szczypta białego pieprzu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przykryć garnek i smażyć przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
    2. Zwiększyć nieco ogień pod garnkiem, dodać grzyby i wymieszać. Posypać mąką i cały czas mieszając dodać wrzątek.
    3. Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i gotować zawartość przez 5-20 minut.
    4. Wyjąć z zupy liście laurowe i zmiksować ją za pomocą ręcznego blendera.
    5. Podawać w miseczkach, dekorując śmietaną lub creme fraiche.

    Tip

    Chanterelles need careful cleaning due to their ruffled shape and gills. A special mushroom cleaning brush is worth the investment if you use a lot of mushrooms in your cooking - makes the prep work that bit easier.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)