Wegańskie orzechowe trufle

    Wegańskie orzechowe trufle

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bezglutenowe i całkowicie wegańskie! W dodatku pełne zdrowych składników: orzechy laskowe (kwasy tłuszczowe omega-3), daktyle (naturalny cukier i błonnik) i gorzka czekolada (flawonidy). Mało? A wiesz, że robi się je bez pieczenia?

    Składniki
    ilość sztuk: 35 trufli

    • 110 g orzechów włoskich
    • 6 łyżek kakao
    • 200-250 g daktyli bez pestek (w zależności jak bardzo miękkie mają być trufle)
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 100 g wegańskiej gorzkiej czekolady bez dodatku cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Do miski robota kuchennego włożyć orzechy i kakao i zmiksować, aż będą przypominać grubą bułkę tartą.
    2. Dodać daktyle i wanilię i zmiksować, aż masa się zlepi.
    3. Nabierać po 2 łyżeczki masy, turlać z niej lulki (lub formować w inny kształt) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na 5-10 minut do zamrażarki.
    4. W tym czasie stopić czekoladę. Można to zrobić w kąpieli wodnej (miska ustawiona nad garnkiem z gotującą wodą) lub w mikrofalówce (mieszając co 10-15 sekund).
    5. Wyjąc trufle z zamrażalnika i za pomocą małej łyżeczki i widelca obtaczać każdą po kolei w stopionej czekoladzie. Obstukać delikatnie nadmiar czekolady i odkładać na papier do pieczenia. Odczekać aby czekolada zastygła.
    6. Gdy czekolada zastygnie można je podawać. Przechowywać trufle w szczelnym pojemniczku - jeśli cokolwiek zostanie ;)

    Rada:

    Można ich nie obtaczać w czekoladzie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis