Wegetariańska korma z papryką

    Wegetariańska korma z papryką

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Egzotyczne danie pełne warzyw: ziemniaki, marchewka, papryka, groszek plus sos pomidorowy i śmietana sprawiają, że jest pyszne, zdrowe, a przy tym tanie i proste w przygotowaniu. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 łyżki oleju roślinnego
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 4 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 świeża zielona papryczka chili, usunąć pestki i posiekać
    • 3 łyżki zmielonych (lub utłuczonych w moździerzu) nerkowców
    • 100 g passaty, przecieru pomidorowego lub posiekanych pomidorów
    • 2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżki przyprawy curry
    • 150 g mrożonego groszku
    • 1/2 zielonej papryki, posiekanej
    • 1/2 czerwonej papryki, posiekanej
    • 225 ml śmietany 18%
    • 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać olej w patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka.
    2. Dodać imbir i czosnek i smażyć przez minutę, mieszając.
    3. Dodać ziemniaki, marchew, chili, orzeszki i passatę. Doprawić solą i curry. Gotować, mieszając, przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    4. Dodać groszek, paprykę i śmietanę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.
    5. Podawać z ryżem, dekorując listkami kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis