Tajski bulion drobiowy

    Tajski bulion drobiowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Doskonała baza do dań tajskich, zwłaszcza do zup Tom Yum i Tom Kha Gai. Galangal, liście limonki kaffir i tajskie papryczki chili można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 1 korpus kurczaka
    • 65 g korzenia galangal, pokrojonego z cienkie plasterki
    • 2 liście limonki kaffir
    • 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
    • 2 posiekane tajskie papryczki chili
    • 2 ząbki czosnku, obrane
    • 1 szalotki, pokrojone w plasterki
    • 2,5 litra wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Włożyć korpus do dużego garnka i zalać wodą tak, aby go przykryła. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień na średni i gotować przez 5 minut.
    2. Odcedzić płyn, a korpus opłukać pod bieżącą wodą. Do pustego garnka włożyć opłukany korpus, dodać galangal, liście limonki, trawę cytrynową, papryczki, czosnek i szalotkę. Dodać 2,5 litra wody.
    3. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Gotować bez przykrycia przez 1,5 godziny, często zbierając tłuszcz i pianę z powierzchni wody.
    4. Przed użyciem przecedzić przez gazę lub tetrę, by bulion był klarowny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis