Tajskie curry z soczewicą

    Tajskie curry z soczewicą

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne wegańskie curry z czerwoną soczewicą, batatami, cukinią i mlekiem kokosowym, gotowane z czerwoną pastą curry. Koniecznie podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • olej do smażenia
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 1 łodyżka selera, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka czerwonej pasty curry
    • 1 batat, pokrojony w kostkę
    • 90 g czerwonej soczewicy
    • 250 ml bulionu warzywnego
    • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
    • 125 ml mleka kokosowego light
    • 100 g ryż, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
    • posiekana świeża kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W woku rozgrzać olej, dodać cebulę i seler i smażyć przez kilka minut.
    2. Dodać czosnek i pastę curry i smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę.
    3. Dodać batata, soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    4. Dodać cukinię i mleczko kokosowe. Gotować jeszcze przez 5 minut.
    5. Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis