Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

    (31)
    1 godz. 10 min

    Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów z ogródka, zwłaszcza tych zbyt dojrzałych, brzydkich, popękanych i nie nadających się np. do sałatki ;)


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • czosnek (opcjonalnie)
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 450 g pomidorów
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W garnku stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać też posiekany czosnek.
    2. Dodać porządną łyżkę mąki i, mieszając, podsmażać na małym ogniu, aż będzie przypominać piasek. Nie przypalić!
    3. Dodawać stopniowo bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gdy cały bulion zostanie dodany, dodać pomidory i koncentrat.
    4. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez pół godziny do godziny, aż pomidory się całkiem rozpadną. W międzyczasie mieszać zupę kilka razy.
    5. Przetrzeć zupę przez sito do drugiego garnka, najlepiej za pomocą tyłu drewnianej łyżki. Wyciskać z resztek pomidorów wszystkie soki. Skórki i inne twarde części wyrzucić.
    6. Przetartą zupę-krem postawić znów na niewielkim ogniu, aby się podgrzała. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (31)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)