Zupa dyniowo - porowa z koperkiem

    Zupa dyniowo - porowa z koperkiem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa krem z dyni piżmowej i pora, z dodatkiem koperku. Lekko słodka, kremowa, cudowna na chłodne dni i pełna witamin.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • masło i olej do smażenia
    • 1 średnia dynia piżmowa (250-350 g), obrana i pokrojona na nieduże kawałki
    • 2 średnie pory, pokrojone w plasterki
    • 2-3 brązowe pieczarki (opcjonalnie)
    • 1 plasterek czerwonej papryki (opcjonalnie)
    • 1 duża szczypta suszonego koperku
    • sól do smaku
    • pieprz cayenne do smaku
    • 50 ml śmietany do zup
    • Do podania
    • posiekana świeża kolendra
    • świeżo starty parmezan lub grana padano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku, na średnim ogniu rozgrzać niedużą ilośc oleju i masła. Dodać por, paprykę, grzyby i dynię i smażyć przez kilka minut, aż zaczną wydzielać intensywny zapach.
    2. Dodać sól, cayenne i wlać wrzącą wodę, zakrywając warzywa. Gotować przez 15 minut.
    3. Zmiksować na zupę krem, dodając 50 ml śmietany.
    4. Podawać w miseczkach, dekorując listkami kolendry i startym serem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis