Bułeczki

    Bułeczki

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Podczas pracy w najlepszych hotelach w kraju zrobiłem tysiące bułeczek. Mój przepis na bułeczki zakłada użycie mąki pszennej. Dzięki niej uzyskamy odpowiednią strukturę. Poniższe instrukcje dotyczą bułeczek z orzechami laskowymi i owocami, ale można je zrobić ze wszystkim.

    Składniki
    ilość sztuk: 15 bułeczek

    • 500 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 80 g masła
    • 80 g drobnego cukru
    • 2 średnie jajka
    • 250 ml mleka
    • 1 rozbełtane jajko do smarowania
    • Do bułeczek z orzechami dodaj 100 g orzechów, do owocowych 100 g rodzynek sułtańskich.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
    2. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
    3. Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier do miski. Ugnieć tak, by uzyskać odpowiednią formę.
    4. Dodaj jajka i dalej ugniataj. Dodaj połowę mleka i ugniataj aż się wchłonie. Pomału dodaj resztę mleka aż uzyskasz miękkie ciasto.
    5. Połóż ciasto na posypanym mąką blacie. Zacznij delikatnie zagniatać. Dodaj rodzynki lub orzechy i wyrabiaj dalej aż będzie gładkie. Jeśli będzie się przyklejać posyp blat mąką.
    6. Uformuj ciasto tak by miało około 2,5 cm grubości. Weź foremkę około 5,5 cm lub szklankę i wycinaj babeczki. To co zostanie zroluj od nowa i wytnij kolejne.
    7. Odstaw babeczki na parę minut. Używając pędzelka posmaruj je z góry jajkiem. Uważaj żeby jajko nie ściekało po bokach.
    8. Piecz przez 15 minut aż będą złociste i dobrze wyrośnięte. Odstaw do ostygnięcia.
    9. Przetnij na pół i jedz z masłem, gęstą śmietaną lub dżemem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis