Ciasto Parzone w kształcie Wierzy Eiffla

    Ciasto Parzone w kształcie Wierzy Eiffla

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów niczym klejnoty. Rozmawiając z szefem cukierni dowiedziałem się, że do robienia delikatnego ciasta parzonego, używanego do robienia eklerek, stosuje się mieszankę wody i mleka. Dzięki temu są one bardziej miękkie. Jeśli chcecie nadać temu ciastu jakiś fikuśny kształt to używajcie samej wody. Ciasto jest wtedy twardsze.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 ml mleka
    • 125 ml wody
    • 125 g masła
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • pół łyżeczki soli
    • 150 g mąki pszennej chlebowej
    • 4 jajka
    • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
    • 100 g roztopionej białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
    2. By zrobić ciasto parzone, wlej wodę, mleko, masło cukier i sól do dużego garnka. Delikatnie podgrzej aż roztopi się masło a całość zacznie się gotować.
    3. Wsyp mąkę. Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Jeśli ciasto zacznie odchodzić od boków garnka to znaczy, że jest już gotowe. Odstaw do ostygnięcia
    4. Przełóż ciasto do miski i miksuj lub ucieraj dodając po jednym jajku aż uzyskasz jednolite ciasto.
    5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego 1 cm dzióbkiem. Wyciśnij ciasto tworząc swój wymarzony wzór. Ja zrobiłem Wierzę Eiffla.
    6. Piecz przez 30-35 minut aż wyrośnie i stanie się chrupkie i złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na druciany stojak. Gdy wystygnie udekoruj roztopioną czekoladą i podawaj z bitą śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie