Burgery śródziemnomorskie

    Burgery śródziemnomorskie

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dodatek orzechów piniowych i suszonych pomidorów zmienia zwykłe burgery w śródziemnomorski przysmak. Podawać z sałatką z papryki, cebuli i oliwek lub z kukurydzą pieczoną na grillu oraz opieczonymi kawałkami ciabatty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mielonej chudej wołowiny
    • 250 g mielonej chudej wieprzowiny
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniete przez praskę
    • 2 łyżki posiekanych orzechów piniowych
    • 8 suszonych pomidorów
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Wymieszać wieprzowinę z wołowiną, czosnkiem, orzeszkami piniowymi, posiekanymi suszonymi pomidorami oraz bazylią. Doprawić pieprzem.
    2. Masę podzielić na 4 porcje i uformować z nich burgery. Piec w mocno rozgrzanym opiekaczu lub na grillu węglowym przez 10–12 minut, aż się przyrumienią. Przewrócić raz na drugą stronę

    …burgery doskonałe

    Z masy mięsnej należy uformować krążki o średnicy około 9 cm i grubości około 2 cm. Burgery wołowe i cielęce mogą być lekko różowawe w środku, natomiast wieprzowe należy dobrze wysmażyć.

    …jak kupować

    Na burgery należy zawsze kupować chude mięso. Będą dzięki temu chudsze i smaczniejsze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis