Babka bez drożdży

    Babka bez drożdży

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Babka to typowe polskie ciasto, często z dodatkiem drożdży. Spotkałem się z szefem Jankiem Nowakowskim, który pracował w wielu europejskich restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Jest to pełen pasji piekarz, który z entuzjazmem pokazuje swoją pracę. Podzielił się ze mną swoim przepisem na babkę, do której nie używa drożdży. Nowością dla mnie jest użycie płynnej glukozy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Nie przejmuj się jeśli nie będziesz mieć formy do pieczenia babki. Można użyć również innej.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka 22x22 cm

    • 90 g masła
    • 250 g drobnego cukru
    • 5 średnich jaj
    • 55 g płynnej glukozy lub płynnego miodu
    • 215 g mąki razowej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g prażonych wiórków kokosowych
    • 150 ml śmietany kremówki
    • starta skórka z 1 cytryny
    • starta skórka z 2 limonek
    • Polewa
    • 3 łyżeczki ulubionego dżemu
    • 200 g przesianego cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • Dodatkowo
    • Starta skórka cytrynowa i suszone płatki róż do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nasmaruj blachę do pieczenia 22 cm na 22 cm masłem i posyp mąką. Wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
    3. Do dużej miski wrzuć masło i cukier i ucieraj aż cukier się rozpuści. Dodaj po kolei wszystkie jajka ciągle mieszając. Dodaj glukozę lub miód i porządnie wymieszaj.
    4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty. Wsyp również wiórki kokosowe i wlej śmietanę kremówkę. Na końcu dodaj startą skórkę z cytryny i limonki. Porządnie wymieszaj.
    5. Połowę mikstury wylej na blachę i wyrównaj. Wysmaruj powierzchnię dżemem i przykryj pozostałą częścią mikstury. Wyrównaj ciasto z góry i piecz około 50-60 minut aż będzie złote i wyrośnięte.
    6. Odstaw do wystygnięcia na drucianej podstawce.
    7. By zrobić polewę zmieszaj ze sobą porządnie wszystkie składniki. Ułóż ciasto na paterze, dodaj na górze polewę i udekoruj startą skórką z cytryny i płatkami róży.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis