Risotto z kurkami

    Risotto z kurkami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegetariańskie risotto z kurkami, z dużą ilością parmezanu. Polecam na obiad dla całej rodziny lub na kolację we dwoje.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 szklanki (300 g) kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze części
    • 2 łyżki masła
    • 2 szklanki (450 g) ryżu arborio
    • 5 szklanek (1200 ml) bulionu warzywnego
    • 2 szklanki (160 g) świeżo startego parmezanu
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać czosnek i kurki i smażyć, mieszając, przez około 3 minuty, aby grzyby się lekko przyrumieniły. Odstawić.
    2. W dużym rondlu stopić 2 łyżki masła na średnim ogniu.
    3. Dodać ryż i stale mieszając smażyć przez 1-2 minuty.
    4. Powoli dodawać bulion, po pół szklanki na raz, często mieszając. Cały płyn ma się wchłonąć zanim doda się kolejną porcję bulionu.
    5. Gotować, aż ryż będzie miękki, a następnie wmieszać grzyby i podgrzewać jeszcze przez minutę.
    6. Na koniec wmieszać ser i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis