Żeberka wieprzowe w kurkach

    Żeberka wieprzowe w kurkach

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, kruche mięso z żeberek w sosie kurkowym. Najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 115 g masła
    • 2 szklanki (300 g) kurek
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 450 g żeberek wieprzowych bez kości, pokrojonych w 1,5-cm kostkę
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (450 ml) wody
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Dodać kurki i czosnek i smażyć, mieszając, aż grzyby zmiękną - ok. 8-10 minut.
    2. W garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni z zewnątrz i nie będzie już w środku surowe (8-10 minut).
    3. Przełożyć mięso na talerz. Sos ze smażenia zostawić w garnku. Do sosu dodać zawartość patelni z grzybami.
    4. Do garnka z grzybami dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Podawać mięso polane sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis